ĺgy történt hogy legutóbb egy családi körben ünnepelt szülinap alkalmából ezt a totát készìtettem el:
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8 tojás
- 16 dkg cukor (vagy 15 dkg cukor és 1 csomag Bourbon vanilíás cukor)
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
A vaníliás gyümölcsös krémhez:
- 8 dl tej
- 6-7 evőkanál kristálycukor (aki édesebben szereti adhat még hozzá 1-2 kanállal több cukrot)
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1 csomag (40 g) főzni való tejszín izű pudingpor
- 20 dkg vaj
- 1 banán
- 1 ananászkonzerv
A torta oldalára:
- 10 dkg fehércsoki
- 3 evokanál víz
A tetejére:
- kiwi, narancs, mandarin
- 1 csomag átlátszó zselatin
Elkészítés:
Piskóta (úgy készül akárcsak a Havas háztető piskótája):
A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül kemény habbá verjük Kézi habverővel, lassú mozdulatokkal hozzákeverjük a tojássárgákat.
További lassú keverés mellett hozzáadjuk a lisztet is, és óvatosan simára keverjük a piskótát. Kibélelünk sütőpapírral egy torta formát és arra szedjük a masszát, majd egy széles késsel egyenletesen elkenjük, mert különben hepe-hupás lesz a piskóta teteje. Előmelegített sütőben, kb 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbáig).
Ha kihült, a piskótát 3 részre vágjuk.(En többnyire cselesen cérnával szoktam elvágni) A legalsó piskótakört tálcára helyezzük. A krémhez valókból, a vaj és a gyümölcsök kivételével sűrű pudingkrémet főzünk. Amikor már teljesen kihült, a vajat is belekeverjük. A krémet 2 részre osztjuk. Az egyik adagot késsel a legalsó piskótakörre kenjük. Karikákra szeleteljük a banánt és a krémbe nyomkodjuk, majd ráhelyezzük a következő piskótalapot. A maradék krémet összekeverjük az ananászdarabkákkal, a tortára kenjük és ráhelyezzük a legfelső piskótalapot is. Elkészítjük a csokimázat.
Csokimáz:
Egy lábasban felteszünk egy kevés vizet forrni. Egy kisebb edénybe tördeljük a csokit, hozzáadunk 3 evőkanál vizet és gőz felett addig kevergetjük míg teljesen fel nem olvad és fényessé nem válik a csoki. Az így kapott mázzal még melegen bevonjuk a tészta oldalát.
Díszítés:
A torta tetejét a képen látható módon naranccsal, kiwivel és mandarinnal díszítjük. (A narancs- illetve mandaringerezdeket hosszában félbe vágtam és a hártyás részével lefelé helyeztem el.) Elkészítjük a zselatint és a torta tetejére öntjük.
Hütőszekrényben dermedni hagyjuk.
a krem elkeszitese,miert nincs leirva? a 8 dlc tej nem sok egy csomag pudinghoz?
RăspundețiȘtergereKerek szepen mindenkit akit receptet tolt fel,irja le vegig,mert ez a recept is nagyon-nagyhon hianyos ha nem lenne melettem olyan aki ert egy kicsit is a suteshez akkor lenne belole egy nagy szar....elnezest,hogy ezt kell irjam de ez a recept utan egyedul,nemhozzaertoen nem tudtam volna elkesziteni!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergere