Ez az étel egy meglepi vacsora része volt, amit a nővéremnek szántam. Tudom hogy nagyon szereti a csirkemellet fehér-mártásban (besamel-mártás) és gondoltam talán ez az étel is elnyeri majd a tetszését. Bármilyen furcsa, a receptet főként a száraz fehérbor és a zöldségek tették még vonzobbá számomra. Valahogy Jamie Oliver konyhája elevenedett meg a szemeim előtt ahogyan fehérbort önt a tűzhelyen rotyogó húsos ínyenckülönlegességhez :p
ĺme a végeredmény:
Csirkemell krémmártásban
Hozzávalók:
(4 személyre)
- 80 dkg csirkemell
- 2 kiskanál sült csirke fűszersó
- 40 dkg leveszöldség (répa, petrezselyem, zeller, karalábé)
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál cukor
- 2 kiskanál paradicsompüré
- 2 dl száraz fehérbor (Én Murfatlar pinot gris félédes bort használtam)
- 2-3 babérlevél
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál citromlé
- só
- bors
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk és
megszórjuk a fűszersóval. A zöldségeket azonos méretű kockákra, a hagymát és a
fokhagymát pedig finomra vágjuk. 2 ek (evőkanál) olajban pirosra sütjük a húscsíkokat és
félretesszük. A másik 2 ek olajban karamellizáljuk a cukrot, hozzákeverjük a
paradicsompürét, aztán hozzáadjuk a hagymákat és a zöldségeket, végül felöntjük
a borral. Ízesítjük sóval, borssal és babérlevéllel. Időnként vízzel felöntve
puhára pároljuk. Nekem elég sok időbe került amíg a répa kellőképpen megpuhult, kb. 1 órába. Ha kész, akkor hozzákeverjük a húscsíkokat és összemelegítjük
vele. A tejfölt kikeverjük a liszttel és 0,5 dl vízzel, majd a raguhoz öntjük
és kiforraljuk. Mustárral és citrommal ízesítjük, tésztával, zsemlegombóccal,
burgonyapürével vagy rizzsel tálalhatjuk.
Amint a képen is látható köretnek én egy zöldséges rizottót álmodtam meg ehhez a húshoz. A receptet az egyik kedvenc szakácskönyvemben találtam.
Zöldséges rizottó
Hozzávalók:
(4 személyre)
- 1 kisebb hagyma
- 6 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olivaolaj
- 400g rizs
- 6 evőkanál száraz fehérbor (Murfatlar - Pinot gris)
- 1 l zöldségleves (kockából is lehet)
- 450g mirelit zöldség (az én választásom a vegyes mexikói)
- 90g sajt kockára vágva
- 1 evőkanál petrezselyem finomra vágva
- só
- bors
Elkészítés:
Az olajon és a vaj felén, közepes tűzön a hagymát megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az előzőleg megmosott rizst, és kevergetve 2 percig pirítjuk. Beleontjük a bort. Amikor elpárolgott, hozzáadjuk a zöldségkeveréket. Állandó kevergetés mellett, decinként a rizshez öntjük a levest, amíg a rizs 18-20 perc alatt puhára fő. Félrehúzzuk, és belekeverjük a maradék vajat, a sajtkockákat és a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk és forrón tálaljuk.
Megjegyzés: A hús kissé édeskés ízű (de nem túlságosan), ezért azt tanácsolom, hogy aki nem szereti az enyhén édes ízkombinációt, az hagyja ki a cukrot a csirkemell receptjéből.
Tipp: Savanyúságként személyes kedvencem, a céklát ajánlom. Szerintem nagyon jól illik ehhez az ételhez ;)
Tipp: Savanyúságként személyes kedvencem, a céklát ajánlom. Szerintem nagyon jól illik ehhez az ételhez ;)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu