A tetején levő gyümölcs variálható. Kipróbáltam: eperrel vagy áfonyával a legfinomabb ;)
Az eredeti recept itt található.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 g porcukor
- 100 g vaj
- 150 g liszt
- 500 g tehéntúró
- 90 g vaníliás főzős pudingpor
- 200 g porcukor
- 500 ml tej
- 400 ml tejföl
- 1 db citrom héja
- 2 db tojás
- 15 g vaníliás cukor (bourbon)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. (Én 28cm-eset használtam)
- Először a tésztát készítsük el. A lisztet keverjük el a porcukorral, majd gyúrjuk hozzá a vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor. Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe.
- Ha megdermedt, nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a tortaforma alját (én először sütőpapírral szoktam)- úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára -, hézagosan szurkáljuk meg, és süssük elő. Csak addig süssük, míg teljesen aranysárga nem lesz. (Figyelem! A tészta kinyújtása eléggé macerás, olykor széteshet, ezért ha nem sikrül kinyújtanunk, inkább csak nyomkodjuk bele a tésztát a formába, szép egyenletesen.)
- A krém összetevőit egy tálban alaposan mixeljük össze.
- Tegyük a híg tölteléket a formába, és kb 80 - 90 percig süssük 190 C-on - hőlégkeveréses sütőben 70 perc is elég. (Kb. 60 perc után fogpiszkálóval tetsztelhetjük, hogy jó-e az állaga.)
- Ha kisült a torta, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk körbe a formában egy vékony, sima pengéjű késsel. Vegyük le a keretet, és szeleteljük.
A tetejét izlés szerint díszíthetjük valamilyen szezon gyümölcssel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu