duminică, 18 decembrie 2011

Adventi Gyümölcskenyér

Advent utolsó vasárnapjára szerettem volna valami igazi karácsonyi ízt varázsolni az asztalra. A szegfűszeg és a fahéj finom illatára vágytam, ugyanakkor jól esett volna valami tömény gyümölcsös süti is. ĺgy született meg a gondolat: mi lenne, ha gyümölcskenyeret készitenék? Már csak azért is szerettem volna valami édességgel előrukkolni, mert vendéget vártunk a hétvégére. És hát voala!!! :)


ĺme a Recept:

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 db Bourbon vaniliás cukor
  • 5dkg mogyoró
  • 5dkg mandula
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk szegfűszeg
  • 1/2 tk gyömber
  • 1 banán
  • 2 narancs
  • 2 kiwi
  • 1 alma
  • 1 dl rum
  • 5 dkg kesrű csoki
  • 5 dkg tejcsoki
  • 8 dkg tejcsoki a mázhoz



Elkészítés:
A lisztet, szódabikarbónát, tojást, vajat, cukrot, vaniliát egy tálban összekeverjük. Miután jól eldolgoztuk hozzáadjuk a szegfűszeget, a gyömbért, a fahéjat és a rumot. Apró darabokra vágjuk a mogyorót és a mandulát, majd összekeverjük a tésztával. Lereszeljük a banánt és az almát, apró darabokra vágjuk a narancsot, a kiwit és a két különböző csokit és a keverékhez adjuk. Kivajazunk és lisztezünk egy hosszúkás sütőformát és beleöntjük a tésztát. Kb. 50 percig sütjük. (Egészen tűpróbáig) Miután kihűlt kiforditjuk a tésztát a formábol és bevonjuk a tetejét csokimázzal.

Csokimáz:
Egy lábasban felteszünk egy kevés vizet forrni. Egy kisebb edénybe tördeljük a tejcsokit, hozzáadunk 3 evőkanál vizet és gőz felett addig kevergetjük mig teljesen fel nem olvad a csoki. Az így kapott mázat még melegen a tésztára öntjük.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu